Akkoord

A
Minnelijk akkoord:
sneller en voordeliger schuld saneren

Wanneer alle schuldeisers instemmen met het aanbod, is de schuldsanering succesvol en is goedkeuring van de rechtbank (homologatie) niet nodig. Dit bespaart griffierechten en advocaatkosten, waardoor er meer overblijft voor de schuldeisers.
Transparantie is hierbij cruciaal. Alle schuldeisers moeten volledig inzicht krijgen in de financiële situatie, zoals vorderingen, een overzicht van alle schuldeisers, algemene voorwaarden, pandaktes, correspondentie, bankrekeningen, prognoses en jaarrekeningen.

Pas met volledige informatie kan een eerlijk en goed onderbouwd saneringsaanbod worden gedaan – en alleen dan mag van schuldeisers worden verwacht dat ze het aanbod accepteren.

Dwangakkoord VIA WHOA:
een bindende oplossing voor alle schuldeisers

Wanneer de meeste schuldeisers akkoord gaan en het aangeboden bedrag substantieel is – zowel in absolute zin als in verhouding tot de oorspronkelijke schuld – kan de rechtbank het akkoord bindend verklaren voor álle schuldeisers (homologatie). Dit gebeurt op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).
 
Daarnaast kan de rechtbank, via een civiele procedure, een vonnis uitspreken dat de stem van een weigerende schuldeiser vervangt.
 
Het grote voordeel van een WHOA-procedure is de snelheid en het feit dat er geen hoger beroep mogelijk is. Dit biedt ondernemers snel zekerheid en een haalbare weg naar financiële herstructurering.

Liquidatieakkoord:
stoppen zonder faillissement


Soms kiest een ondernemer ervoor zijn bedrijf te beëindigen omdat het niet langer rendabel is. In plaats van faillissement kan hij een liquidatieakkoord aanbieden aan alle schuldeisers, waarbij zij er beter uitkomen dan bij een faillissement.
Bij een liquidatieakkoord hoeft geen rekening te worden gehouden met de reorganisatiewaarde; het aangeboden bedrag moet in verhouding staan tot de liquidatiewaarde.
 
Als niet alle schuldeisers instemmen, kan de rechtbank een dwangakkoord opleggen. Dit kan via een WHOA-procedure voor het hele akkoord of via een gerechtelijke veroordeling per tegenstemmende schuldeiser.
 
Ook bij een liquidatieakkoord geldt: het moet redelijk, eerlijk en transparant zijn.